Nieuwsbrief Dorpsraad Badhoevedorp
  November 2015
IN DEZE NIEUWSBRIEF 
  • Vergadering 30 november 2015
  • Petitie Inzet hogesnelheidstreinen
  • OV-discussie
  • Lentezijde
 
 
 
 
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
Vergadering 30 november 2015
De Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp nodigt u uit aanwezig te zijn bij de openbare vergadering van 30 november a.s. in de Pelgrimskerk - ingang Karavanserai - grote zaal. Aanvang 20.00 uur.
Onderwerp deze avond is het hele gebied Park Quatre Bras inclusief park, Dorpshuis en toegangswegen. De Dorpsraad heeft enkele sprekers uitgenodigd om een aantal zaken nader toe te lichten.
Een alternatief plan voor toegang en ontsluiting van Park Quatrebras, dat op de gemeentelijke avond niet aan de orde kwam, wordt gepresenteerd. Centraal in dat plan staan de inrichting, waarbij zoveel mogelijk natuur wordt gespaard, de verkeersveiligheid en het behoud van het Anemoonpad. Voor dit plan zijn veel buurtbewoners in actie gekomen. Daarom zijn ook gemeenteraadsleden uitgenodigd.
De GGD Zuid-Kennemerland, afdeling Medische Milieukunde, zal voorlichting geven over de gezondheidseffecten van (grond)geluid  en (ultra)fijnstof.  De Dorpsraad dringt al tijden bij de gemeente aan om advies te vragen aan de GGD voor een zo gezond mogelijke leefomgeving: tot nu toe zonder resultaat.
Vragen zijn welkom en na de vergadering is er gelegenheid tot napraten met een drankje. Problemen met vervoer? Bel Margriet Rietmeijer, secretaris: 06 1465953006 14659530.
Tot 30 november!
Petitie inzet hogesnelheidstreinen!
De Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp steunt de oproep van de werkgroep Toekomst Luchtvaart om een petitie te ondertekenen voor het meer inzetten van hogesnelheidstreinen in West-Europa in plaats van vliegtuigen. Tot 2020 mag Schiphol groeien volgens het Aldersakkoord tot 500.000 vluchten, maar daarna liggen de onderhandelingen weer open. De inzet van deze petitie is om bij de regering aan te dringen om een keuze te maken voor hogesnelheidstreinen in plaats van nog meer luchtverkeer. Dat scheelt veel onnodige extra hinder en uitstoot van ultrafijn stof en broeikasgassen, zeker voor Badhoevedorp. De aanbieders van de petitie zullen er op wijzen dat hogesnelheidstreinen hetzelfde economische nut hebben als vliegtuigen en bovendien veel beter zijn voor de leefomgeving. 
Voor meer informatie en het tekenen van de petitie klik op onderstaande link.
 
Inwoners Badhoevedorp ontmoedigd door houding gemeente bij
OV-discussie
'Naar ons wordt toch niet geluisterd, het heeft geen enkele zin dat we naar Hoofddorp zijn geweest'. Dat is de reactie van veel inwoners nadat ze nogmaals te horen kregen van de wethouder dat zoveel mensen voordeel hebben bij de wijzigingen in de buslijnen 145 en 192. En van gemeenteraadsleden dat het een goed plan is. Van diezelfde gemeente die, als het om een andere kern gaat, brieven schrijft waarin wordt vermeld dat de loopafstand van 400 meter een belangrijk punt is voor de gemeente. 
Zo zijn er ook bewoners die ons zeiden: 'Ik schrijf nooit meer een brief, die wordt toch terzijde gelegd.'
De Stadsregio gaat nader onderzoek doen omdat juist niet duidelijk is of wel klopt dat er meer mensen voordeel hebben. Ook de gemeente blijkt nu onderzoek te gaan doen naar de bereikbaarheid. Wat dat inhoudt gaan we voor u na. Want daar willen we bij betrokken blijven.
Dorpsraad buitenspel bij Lentezijde, toekomstige bewoners gedupeerd.
Nieuwe woningen zijn erg belangrijk voor Badhoevedorp - maar minstens zo belangrijk is dat die woningen in een duurzaam goede leefomgeving staan. Tenslotte wordt de A9 niet voor niets omgelegd. De Dorpsraad had dus graag willen meedenken hier goed onderzoek naar te doen met behulp van GES (gezondheidseffectmetingen), ook omdat de gemeente een maatregel toepast waarbij een goed leefmilieu niet meteen gegarandeerd hoeft te worden. Die kans hebben we niet gekregen. Daarom hebben we een Zienswijze ingediend, die we hebben ingetrokken toen bleek dat met toekomstige bewoners geen afspraken zijn gemaakt over de risico's als het bestemmingsplan nog niet definitief is. 
Wat we wel hebben bereikt is dat de gemeente een NOMOS geluidsmeetpunt heeft aangevraagd bij Schiphol, juist omdat meer vliegverkeer wordt verwacht boven onder andere Lentezijde.
Dorpsraad Badhoevedorp, www.dorpsraadbadhoevedorp.nl