Nieuwsbrief Dorpsraad Badhoevedorp
 
December 2015
IN DEZE NIEUWSBRIEF 
  • Gesprek wethouders Reneman en Elzakalai
  • Fietspad naar het Amsterdamse Bos?!
  • Openbare Dorpsraad-vergadering
  • Reacties OV 
  • Nieuws Quatrebras
  • Op de agenda bij Ministerie IenM
  • Prettige feestdagen!
 
 
 
 
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
Positief gesprek met de wethouders Reneman en Elzakalai
 
Dinsdag 8 december j.l. sprak het bestuur met de wethouders Reneman en Elzakalai. Daarbij werd meteen afgesproken om dit bezoek in mei 2016 te herhalen, zodat er echt halfjaarlijkse bezoeken komen - het vorige bezoek was in oktober 2014. Want er gebeurt genoeg in Badhoevedorp. Het was nu een bliksembezoek waarvoor een uur gepland was. Daarom concentreerden we ons op het onderwerp van de Dorpsraadvergadering: van normdenken naar gezondheidsdenken. Gezondheid en duurzaamheid waren bij het opstellen van het Masterplan nog niet actueel, maar zijn wel onontbeerlijk om een toekomstigbestendig dorp te maken. Ook al is gezondheidsdenken nog geen onderdeel van het gemeentelijk beleid, de beide wethouders waren positief over ons voorstel om de kansen te benutten waar er mogelijkheden zijn en van de inrichting van Badhoevedorp een goed voorbeeld te maken. Bijvoorbeeld door de omgeving beweegvriendelijk te maken met het oog op vergrijzing.  
In de planning zit ook nog een gesprek met wethouder Reneman over deelname aan de Klankbordgroep. Wij beraden ons op deelname aan die groep, omdat ons uitgangspunt is dat participatie atlijd openbaar en transparant is. Wij zijn dan ook blij met de uitnodiging om hierover verder te praten en zullen u hierover nader berichten. Want de toekomst van Badhoevedorp gaat ons allemaal aan.

Een recreatief fietspad naar het Amsterdamse Bos?!
 
Er is afgesproken dat er een fietspad komt naar het Amsterdamse Bos op het dijklichaam van de (voormalige) A9. Dit fietspad zou aan moeten sluiten op het fietstunneltje waarvoor de fondsen recent door de Gemeenteraad zijn vrijgemaakt. Of dat fietspad er komt is op dit moment echter onduidelijk. 
Er zijn veel partijen bij betrokken, naast gemeente zijn dat ook Rijkswaterstaat, SADC en het Hoogheemraadschap. Het Golfterrein heeft bezwaren. Maar ons is niet duidelijk waarom openbare fiets- en wandelpaden niet bij een golfterrein kunnen liggen. Dat kan wel in Amsterdam ZuidOost en Spaarnwoude! Wel duidelijk is dat er een aantal technische problemen zijn. Leden van de Dorpsraad en BV Nieuwemeer en inwoners van Badhoevedorp hebben voorstellen gedaan voor oplossingen. Zonder recreatief fietspad is het nut van het tunneltje discutabel; het zou dan wel een hele grote investering zijn als het alleen dient als een alternatieve route naar Ringdijk en Schipholweg.  
Openbare Dorpsraadvergadering met gezonde alternatieven!
 
Op 30 november jl. werd de openbare Dorpsraadvergadering door ca. 55 belangstellenden bezocht, waaronder zes gemeenteraadsleden. GGD Kennemerland hield een presentatie over de gevolgen van onze leefomgeving op de gezondheid en bewoners presenteerden een alternatief plan voor de ontsluiting van het voorzieningengebied en een actie voor behoud van het Anemoonpad. Voor een verslag en meer informatie over deze avond klik hier.
De volgende openbare Dorpsraadvergadering wordt gehouden op 25 januari 2016.
 
Dorpsraad zamelt reacties in over de wijzigingen openbaar vervoer
Op 13 december is de nieuwe dienstregeling van de bussen  in werking gegaan. Een grote en nadelige wijziging voor vele inwoners van Badhoevedorp. De dorpsraad heeft hier steeds tegen verzet maar helaas heeft dit niet geholpen. Wel heeft wethouder Reneman aangegeven om volgend jaar met een onderzoek te starten hoe het verloopt met de nieuwe situatie van deze regeling.
De dorpsraad verzamelt alle meldingen hierover om hiermee volgend jaar, liefst voordat het onderzoek gaat starten, opnieuw aan te tonen dat dit voor Badhoevedorp een heel groot probleem is.
U kunt een bericht achterlaten op onze website onder het tabblad “Contact”, een mail bericht sturen naar of bellen met de secretaris: Margriet Rietmeijer, tel: 06 – 1465 9530,
 
Nieuws over park Quatrebras
Het College van B&W heeft inmiddels een besluit genomen over het Schetsontwerp van het Park, dat aan de gemeenteraad - die uiteindelijk de beslissing neemt - wordt voorgelegd.  Een aantal zaken, waar inwoners op de Dorpsraadvergadering voor hebben gepleit, wordt overgenomen, daar waar het gaat om verkeersveiligheid.  Daar komen we na de feestdagen op terug. Helaas wordt er vanaf gezien om de inrichting vanuit gezondheid te bekijken, zoals we hadden geadviseerd. Ook gaat het doortrekken van de Keizersweg gewoon door - zij het niet meteen maar op het moment dat het door de nieuwbouw in Quatrebras 'urgent'wordt. Dat uitstel biedt wat ons betreft kansen! 

Op de agenda gezet bij het Ministerie voor Infrastructuur en Milieu
 
De Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp heeft op 17 december j.l. meegewerkt aan de Toekomstagenda voor Milieu en Duurzaamheid. Punten die zijn genoemd aan de hand van voorbeelden uit Badhoevedorp:
- als je fietsgebruik wilt bevorderen, moet je 's winters ook je strooibeleid aanpassen 
- dat er niet geklaagd wordt over geluid, betekent niet dat er geen overlast of hinder wordt ervaren
- er zou slimmer gehandhaafd moeten worden, onder andere door burgers meer mogelijkheden te geven, bijvoorbeeld app's waarmeen je zelf geluids/metingen kunt doorgeven. 
En het belangrijkste: 
Er zou een lokale duurzaamheidstoets moeten komen aan de hand van alle, opgetelde gezondheidseffecten. Dat is zelfs in de top 10 terecht gekomen. 
Het voorbeeld was - natuurlijk - de beslissing over het nieuwe vervoersplan, waar "zoveel mensen voordeel van hebben". Maar wij in Badhoevedorp niet. Dat betekent voor heel veel mensen een probleem bij reizen en ook weer meer (noodgedwongen) met de auto ... Hopelijk draagt dit er in de toekomst aan bij dat er wel rekening mee wordt gehouden! 


De Dorpsraad sluit ook tijdens de feestdagen even de deuren. De volgende openbare Dorpsraadvergadering zal plaatsvinden op maandag 25 januari 2016!
Dorpsraad Badhoevedorp, www.dorpsraadbadhoevedorp.nl