Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp www.dorpsraadbadhoevedorp.nl
17 oktober 2016
IN DEZE NIEUWSBRIEF 
  • Openbare Dorpsraadbijeenkomst 
  • Centrum
  • Park Quatrebras
  • Schuilhoeve
  • Grondgeluid
  • Ringdijk
  • Meedenken en doen!
 
 
 
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
Openbare Dorpsraadbijeenkomst op woensdag 26 oktober 2016 
De Openbare Dorpsraadbijeenkomst van woensdag 26 oktober a.s. gaat van start om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in het Dorpshuis. 
Rijkswaterstaat is deze avond opnieuw te gast bij de VDB om een toelichting te geven op wanneer en welke delen van de nieuwe A9 opengesteld worden. Tevens zal RWS aangeven waar er nog onduidelijkheden bestaan bij de planning voor de sloop van de oude A9. Er kunnen vragen worden gesteld en desgewenst zullen de laatste ontwikkelingen worden toegelicht. 
Andere onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer het Dorpscentrum en de Groene A9 (de tijdelijke invulling van het tracé van de oude A9).
De VDB is een vereniging voor en door het dorp, dus iedereen is van harte welkom om deze avond aan te schuiven en mee te praten en denken over de uitdagingen die Badhoevedorp en omstreken te wachten staan.
Centrum Badhoevedorp
Voor de zomer heeft de VDB met de gemeente overlegd over de participatie voor het Centrumgebied van Badhoevedorp. Dit betrof het gebied met een deel van het A9-tracé inclusief de huidige winkelcentra vallen. 
Inmiddels heeft de gemeente een andere keuze gemaakt, de participatie blijft beperkt tot een deelgebied van het Centrum, het zgn. 'exploitatiegebied centrum'. Dat is het A9-tracé tussen Pa Verkuyllaan en Kamerling Onneslaan, zonder de winkelcentra. Over de invulling van dit gebied zijn al veel eerder afspraken gemaakt met de projectontwikkelaar voor woningbouw. Hoeveel de exploitatie op zou moeten leveren is vastgelegd in een, zoals gebruikelijk, geheime overeenkomst. Ter informatie: met de opbrengsten van de woningbouw in de exploitatiegebieden Quatrebras, Centrum en Schuilhoeve wordt de gemeentelijk bijdrage aan de omlegging van de A9 bekostigd.  
De ontwikkeling van het Dorpscentrum (het gehele Centrumgebied) zal het verschil maken voor de toekomst van Badhoevedorp. Dat vraagt om een zo breed mogelijke aanpak. De ervaring leert dat opsplitsing in deelgebieden nadelige gevolgen heeft. Bij de bijeenkomst bespreken we wat al uit eerdere VDB-bijeenkomsten naar voren is gekomen en op welke manier de VDB samen met het dorp tot bewoners-uitgangspunten voor het dorpscentrum wil komen.
Bomen over Park Quatrebras
De kapvergunning voor het eerste deel van de werkzaamheden  is aangevraagd. In deze eerste fase verdwijnen er 660 van de 1130 bomen. Hoeveel bomen er in de tweede fase gaan verdwijnen is op dit moment nog niet duidelijk. VDB blijft zich ernstig zorgen maken over het verdwijnende groen en waar en vooral wanneer het verlies van al dit groen wordt gecompenseerd. Verdwijnen van de natuur van het Wandelbos heeft niet alleen gevolgen voor vleermuizen maar ook voor alle vogels die daar verblijven.
Eindelijk keuze voor wandelaar in park Quatre Bras
Maar vooral heeft het gevolgen voor de bewoners van het dorp. In het nieuwe park is maar weinig ruimte over om te wandelen. Toch was er een noord-zuidroute voor gemengd fiets/voetgangersverkeer door het park gepland. Dit terwijl fietsers gemakkelijk langs het park kunnen fietsen.
VDB en bewoners hebben meer dan een jaar geleden aangedrongen op de keuze voor de wandelaar en hieraan wordt nu eindelijk gehoor gegeven: de noord-zuidroute is alleen bestemd voor wandelaars.  
Hoe het Groene Lint, de recreatieve fiets/wandelroute van oost naar west eruit zal gaan zien is nog niet duidelijk. De VDB heeft voorgesteld om de voor- en nadelen van de verschillende opties duidelijk op een rijtje te zetten en heeft de gemeente herinnert aan de toezegging dat alleen om zwaarwegende redenen zal worden afgeweken van gescheiden paden voor fiets en voetgangersverkeer. 
Schuilhoeve: het nieuwe plan
Het oude plan voor de woningbouw op de sportvelden van Pancratius en Badhoevedorp (gebied Schuilhoeve) is in 2014 vernietigd door de Raad van State omdat de gemeente niet aannemelijk kon maken dat er sprake zou zijn van een redelijk leefklimaat.
De gemeente heeft een voorontwerp van nieuw plan gereed. In een reactie hierop heeft de VDB gevraagd om een publieksversie met een duidelijke uitleg van de verschillende onderzoeken in dit dossier van 500 pagina’s. Anders heeft een formele inspraakprocedure weinig betekenis.
Grondgeluid
Tot nu toe zijn de VDB geen onderzoeken bekend die een goed en compleet beeld geven van de feitelijke situatie van hinder door grondgeluid in oost en west Badhoevedorp. Wel zijn er, ook door de gemeente, onderzoeken gedaan naar mogelijke maatregelen. Helaas heeft dat nog niet geleid tot concrete maatregelen. Dat is een van de redenen dat de VDB werkt aan de totstandkoming van een groene Stelling Badhoevedorp rondom het dorp. 
Bijeenkomsten Ringdijk
Al in 2015 hebben VDB en andere dorps- en wijkraden de gemeente gevraagd prioriteit te geven aan de verkeersveiligheid op de Ringdijk. De verkeersveiligheid kwam ook naar voren als grootste probleem op een Ringdijkbijeenkomst voor de zomer met bewoners van de Akerdijk, en zal op de bijeenkomst op 21 november a.s. met bewoners van de Nieuwemeerdijk ook als grootste probleem worden aangemerkt.  
Daarbij komt dat de verkeerssituatie op de dijk in Badhoevedorp natuurlijk niet los kan worden gezien van het verkeer in de rest van het dorp. 
De gemeente geeft aan geen geld beschikbaar te hebben voor oplossingen en komt op deze wijze ook niet dichter tot een oplossing. Maar verkeersveiligheid blijft ons inziens toch een taak van de gemeente.
Meedenkers en -doeners gevraagd!
Word actief bij de Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp, een vereniging van en voor het dorp, en meld u aan. Wij zoeken mensen die willen meewerken aan een toekomstbestendig dorp. Dat kan door eenmalig iets te doen, of door kortere of langere tijd, uw kennis en/of betrokkenheid in te zetten. Aanmelden kan bij secretaris@dorpsraadbadhoevedorp.nl of telefonisch: 06-14659530

Dorpsraad Badhoevedorp, www.dorpsraadbadhoevedorp.nl